keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Rintasyöpä (carcinoma mammae)


Rintasyövän riski suurenee iän myötä. Noin puolet rintasyövistä löydetään yli 60v naisilta. Noin neljännes 25-49 vuotiailta. ja toinen neljännes 50-59 vuotiailta. Vuosittain vain muutama alle 25-vuotias sairastuu rintasyöpään.

Rintasyövän ennuste on parantunut hoitomenetelmien kehityttyä sekä syövät todetaan aiempaa aikaisemmin. Tällä hetkellä lähes 90% rintasyöpää sairastavista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta.

Mammografia

Rintasyövän seulantatutkimuksilla pyritään löytämään rintasyövät mahdollisimman aikaisin. Suomalaiset kunnat järjestävät joka toinen vuosi maksuttoman seurannan 50-59 vuotiaille, ja niille 60-69 vuotiaille, jotka ovat syntynyt vuonna 1947 tai sen jälkeen. Mammografia tarkoittaa röntgenkuvia.

Kaikkia rintasyövän aiheuttajia ei vielä tunneta. Hormonaaliset tekijät vaikuttavat rintasyövän syntyyn. Varhainen kuukautisten alkamisikä lisää riskiä sairastua, samoin myös myöhään alkavat vaihdevuodet. Lapsettomuus ja ensimmäinen synnytys vasta yli 30 vuotiaana kasvattavat rintasyövän riskiä. Myös hormoonikorvaushoito, ylipaino, alkoholin käyttö ja nuorella iällä annettu rinnan alueen sädehoito lisäävät riskiä.

On arvioitu että 5-10% rintasyövistä johtuu perinnöllisestä alttiudesta. Nykyisin tunnetaan kaksi selvästi rintasyövän riskiä suurentavaa geeniä: BRCA1 (44-78%) JA BRCA2 (31-56%). Lisäksi näiden geenimutaatioiden kantajilla on 20-40% riski sairastua munasarjasyöpään.

Tavallisin rintasyövän oire on rinnassa oleva kyhmy tai kainalossa tuntuva kyhmy. Useimmiten syöpä on kivuton, mutta se voi aiheuttaa myös pistelyä tai kipua rinnassa. Joskus syövän ensioire voi olla nännistä erittyvä kirkas ja verinen neste.

Suojaavat tekijät
Rintasyöcän ehkäiseminen ei ole mahdollista, mutta ylipainon välttäminen, liikunta ja imettäminen pienentävät rintasyövän riskiä.

Ennen hoidon aloittamista rintasyöpä luokitellaan sen biologisten ennustetekijöiden ja levinneisyyden mukaan. Hoito koostuu usein leikkauksesta, sädehoidosta ja lääkehoidosta. Kuten solunsalpaajista, hormonaalisista hoidoista ja erityistapauksissa vasta-aine hoidoista.

Rintasyövän hoitojen jälkeen alkaa seuranta. Seurantaa suositellaan kahden vuoden välein. Ilmaiset mammografia tutkimukset kannattaaa käyttää hyväksi. Ensimmäinen seuranta on noin 3kk hoitojen päättymisen jälkeen. Seurannalla pyritään huomaamaan syövän uusiutuminen.

Lähteet: kaikki syövästä.fi

Tekijät: Aleksi, Jonna ja Iitu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.